CLZ MacRegels. Richtlijnen voor het gebruik

Ga altijd zorgvuldig om met je MacBook. Het is een kostbaar apparaat! Dus:

 1. Lopen met een open laptop moet je echt niet doen. Dit kan leiden tot grote schade! Bij les- of lokaalwisselingen: laptop in de hoes en de hoes in je tas: dus niet onder je arm meenemen.
 2. Laat je MacBook nooit ergens onbeheerd achter. Je hebt een kluisje met daarin een speciale opbergruimte voor je MacBook.
 3. Leen je MacBook niet uit. Werk daarom ook nooit op de MacBook van een ander.
 4. Hou het droog: geen drankjes of eten in de buurt van je laptop. Zorg bij regen dat je MacBook droog blijft in je schooltas. Gebruik een waterdichte hoes en/of een plastic tas.Vochtschade is niet gedekt door de CLZ MacBook Service- en Supportdekking.
 5. Zorg dat je het display voorzichtig open en dicht doet en dat er niks tussen ligt als je de Macbook dicht doet. Cosmetische/fysieke schade zoals een gebroken scherm is niet gedekt door de CLZ MacBook Service- en Supportdekking.

Vervoer

 1. Bij vervoer doe je je MacBook in de hoes (sleeve) die is bijgeleverd. Oplader niet in de hoes doen: dat veroorzaakt beschadigingen. Buiten het schoolgebouw vervoer je je MacBook altijd in je (rug)tas.
 2. MacBook nooit alleen in de hoes onder de snelbinders van je bagagedrager. Altijd in een tas.

Gebruik van de MacBook

 1. In de les gebruik je je MacBook alleen voor schoolwerk.
 2. Het bezoeken van pornografische, racistische of gewelddadige sites is streng verboden. Via het netwerk wordt van elke leerling in de school het surfgedrag vastgelegd en opgeslagen. In ‘verdachte’ gevallen kan inzage gegeven worden in het surfgedrag. Elke docent heeft daarnaast de mogelijkheid via schermcontrole in de les digitale activiteiten te controleren.
 3. Het installeren van illegale software op je laptop is verboden.

Opladen en gebruik van de lader van de Macbook

 1. Als je op school komt, is je MacBook altijd volledig opgeladen. Kortom: thuis opladen!
 2. Wees zuinig met je lader. Door de oplaadkabel steeds te bewegen en onder een kink op de winden, kan die in de loop der tijd kapot gaan. Om de levensduur van de MacBookoplader te verlengen kun je het volgende uitvoeren: De oplossing voor kapotte oplaadkabels is eigenlijk heel erg simpel: zorg ervoor dat de kabel niet in scherpe hoek komt te liggen. Dit kan heel eenvoudig met een veertje uit een balpen! Haal het veertje uit je pen en draai hem om jouw oplaadkabel heen. De kabel blijft dan altijd in de juiste hoek en zal dus niet meer afbreken. Weg dus met de kinken in de kabel!
 3. Je dient dan de pennenveer om de laadkabel de draaien waar de laadkabel uit de oplader komt.
 4. Is de oplader kapot of ben je deze kwijt of vergeten. Bij iRepair kun je helaas geen opladers lenen. Je dient zelf een nieuwe lader te kopen.

Problemen met de MacBook

Bij vragen hoe iets op de MacBook met programma’s werkt, kun je terecht bij iHelp. iHelp is een groep van leerlingen die andere leerlingen helpt bij het gebruik van de MacBook. Zij weten veel software- en instellingsproblemen op te lossen.

Bij technische problemen met de MacBook en/of schade aan de MacBook ga je naar CLZ iRepair. iRepair zorgt binnen CLZ voor de Service- en Supportdekking. Bij iRepair zal het probleem/de schade onderzocht worden en indien mogelijk direct hersteld worden. Wanneer dat niet direct mogelijk is en je de MacBook voor service bij iRepair moet achterlaten, kun je tijdelijk beschikking krijgen over een leenMacBook.

De MacBook heeft 4 jaar Service- en Supportdekking van CLZ, voor meer informatie zie: https://www.clz.nl/macbookservicedekking/

Mocht de schade helaas niet gedekt zijn door de Service- en Supportdekking heeft CLZ de intentie de MacBook zo snel en zo goedkoop mogelijk te (laten) repareren.