4H/4V: Grafische rekenmachine 2020-2021

Zeist,  3 juli 2020

De ouders of verzorgers en de leerlingen van 4-havo/4vwo (2020-2021) met wiskunde A, B en C

Betreft: grafische rekenmachine Casio  fx-CG 50

Geachte heer/mevrouw, beste leerlingen,

Leerlingen in de bovenbouw havo en vwo zijn verplicht om in de lessen wiskunde A , B en C over een grafische rekenmachine te beschikken. Het is belangrijk dat de leerlingen in 4-havo en 4-vwo over het juiste type beschikken, namelijk de

Casio fx-CG50   (rekenmachine met LCD kleurenscherm, hoge resolutie, mèt examenstand)

Het is erg belangrijk dat deze machine in 4-havo en 4-vwo wordt aanschaft, want  de mogelijkheid om de rekenmachine zichtbaar in de Examenstand te zetten voor toetsen op school en het Centraal Schriftelijk Eindexamen is sinds 2018 wettelijk verplicht.

Op de Casio fx-9860 GII  USB POWER GRAPHIC 2 OS 2.07 en hoger en de Casio fx-CG20 is de examenstand ook zichtbaar in te stellen. Wij willen wel wijzen op de volgende beperkingen:

– Aanschaf van de Casio fx-9860 GII wordt ernstig ontraden omdat deze functionaliteit mist die de fx-CG20 en fx-CG50 wel bezitten. De leerling is daarom met deze oudere rekenmachine op het examen in het nadeel.

– De fx-CG20 is niet meer regulier leverbaar (alleen tweedehands) en zal na 2022 niet meer zijn toegestaan op het examen. Wie overweegt de rekenmachine te laten “erven” door jongere broer of zus zou hier rekening mee moeten houden.

– Alle voorgaande ouder types van de Casio fx-9860 GII missen de mogelijkheid om de rekenmachine zichtbaar in de Examenstand te zetten en daarom zijn ze niet meer toegestaan.

Het is mogelijk de grafische rekenmachine in een winkel of bij een webwinkel te kopen, zoals bol.com of coolblue.nl.  De aanschafprijs is ongeveer à  € 100 (incl. 21% BTW).

In de eerste lessen wiskunde wordt het gebruik van de grafische rekenmachine met de leerlingen besproken.

Met vriendelijke groet, namens de sectie wiskunde,

R. Cooiman
Sectieleider wiskunde CLZ